Hvorfor denne nettsiden?


Det har alltid undret meg hvorfor religionen fortsatt eksisterer nå etter at vitenskapen har brakt menneskeheten til et punkt hvor vi endog har oppdaget selve livets byggesteiner - DNA. Vi kan se milliarder av lysår ut i rommet (fortsatt uten å ha fått et eneste ørlite glimt av verken Vårherre eller Paradis der ute), og det er over 400 år siden Opplysningstiden. Vi vet mer om verden enn noen generasjon før oss, men de fleste vet omtrent ingenting om bakgrunnen for den religionen de er født inn i.

Forsatt klynger altså millioner av voksne mennesker i vår opplyste del av verden seg til en latterlig barnslig forestilling om at det egentlig er en mektig skjeggete himmelnisse som styrer hele showet her på denne planeten. I hvert fall pleide han å gjøre det i de gode gamle dagene, mellom 2000 og 3000 år siden. På den tiden grep han personlig inn og utslettet visstnok hele armeer, la øde utallige byer og land og utraderte talløse sakesløse ørkenstammer og endog endel av sine egne. Han gjorde og en mengde mirakler og fant på en hel masse merkelige regler for menneskene som tyder på at han hadde alt for mye fritid og heller ikke kan ha vært helt i mentalt vater. Og ifølge Bibelen var da også Vårherre stort sett ute av mental balanse og rasende sint det meste av tiden i de gode gamle dagene der nede i den forjettede ørkenen.
Denne koleriske himmelnissen stoppet så åpenbart å bry seg med å gripe direkte inn i historien for sånn ca 2000 år siden, men dette ser ikke ut til å ha gått nevneverdig inn på de troende. De mener bestemt at han forsatt har overoppsyn med verden og at han har en sterk personlig interesse av hvert eneste en av hans tilhengeres små kjedelige liv, som han følger tett og noterer seg absolutt alt av deres syndige tanker og gode og onde gjerninger.

Hvorfor tror noen på dette våset??
- Jo, fordi det står at slik er det i en gammel forvirret bok som er breddfull av merkelige, arkaiske ørkenhistorier kokt i hop at hovedsaklig anonyme forfattere for 2000 år siden. Og da må det jo være sant, eller hva...?

De fleste som tror på denne usynlige himmelnissen er til vanlig normale oppegående mennesker, mange av dem kan både lese og skrive, noen behersker nok også regning rimelig bra. Majoriteten klarer sannsynligvis å skille virkelighet fra fantasier på de fleste andre områder av livet, bortsett altså når det dreier seg om religion. Da blir plutselig forholdsvis rasjonelle voksne til engstelige, irrasjonelle overtroiske seksåringer som frykter en streng usynlig himmelsk fader.
Aldri har noen hørt Himmelnissen tale, men på en vidunderlig mirakuløs lydløs måte kommuniserer han likevel med en skokk utvalgte, som regel herremenn utkledd i lange fancy kjoler og dingeldangel, - prestene. De klarer åpenbart å forstå himmelnissens lydløse meldinger og kan deretter fortelle den spente menigheten om hva Himmelnissen mener og tenker. På en underfundig måte er det svært ofte at det Himmelnissen mener viser seg å være akkurat det samme som prestene også mener. Det er helt makesløst altsammen.

Dette tror de altså på, de kristne. Problemet her er at folk stort sett vet enfoldig lite om deres religions bakgrunn og historie. Få troende har engang bladd noe særlig i Bibelen og flesteparten er herlig fri for selv den grunneste kjennskap til de mest basale trekk i den europeiske kirkehistorie. Folk er født inn i en religion som de holder for den eneste sanne. Hadde biskop Kvarme eller Kristelig folkepartis ledelse vært født av muslimske foreldre i Pakistan istedenfor i protestantiske Norge, hadde de begge utvilsomt vært praktiserende muslimer idag. Siden man er født inn i og oppdratt i sine foreldres religion, tror man gjerne at man dermed vet alt man trenger. Sannheten er at de fleste vet svært lite om sin egen religion. Det vet ikke, de bare tror...

Disse sidene er slik sett ment som et slags tilbud om voksenopplæring. På disse sidene finner du en del av de essensielle tingene svært få vet om Kristendommen, men ting jeg mener man absolutt burde vite for å ha en bakgrunnskunnskap når man blir konfrontert med religionens (og kirkens) mange rare påstander. Først når man har kunnskap om ting kan man ta reelle informerte valg.
Hva de kristne tror er likegyldig, men hva de gjør i Guds navn er det ikke. Så lenge Kirken og religionen har sin fordummende innflytelse i samfunnet og politikken, angår religionen også de ikke-troende.

Informasjonene på disse sidene er resultat av en årelang interesse og studering av emnet. Jeg har prøvd å gjøre en del av denne kunnskapen tilgjengelig på en forståelig og lesbar måte. Forøvrig er det mengder av ressurser på Internett om emnet for dem som ønsker å gå dypere i materien. Når det gjelder bøker er det dessverre lite av litteraturen som er tilgjengelig på norsk. Men om man behersker engelsk og kanskje særlig tysk, er det mengder av gode bøker å oppdrive. Sjekk ut linkene til Deschner og til The Jesus Mysteries på hovedsiden som er gode boktips.
Jeg vil prøve å oppdatere disse sidene med mer stoff etterhvert.

R.L.Børsheim,
Hvis noen lurer på min bakgrunn er jeg utdannet arkeolog (cand.Philol).

PS: For ordens skyld, - jeg hater ikke kristne. (Man blir gjerne møtt med slike påstander om man skulle stille seg en smule kritisk til deres religion). Det er mange åpenbart hyggelige og skikkelig kristne mennesker der ute, men jeg mener at de fleste av dem vet alt for lite om hva de snakker om. Men bevares - jeg mener at folk skal ha rett til å ha sine egne vrangforestillinger. Men for skams skyld synes jeg at troende burde ha anstendighet nok til å kjenne til de grunnleggende trekk i historien og bakgrunnen til den religionen de har valgt som sitt livssyn. I det minste burde de lese Bibelen, for å med selvsyn se hva som faktisk står der, og gjerne hva som ikke står der.

Forøvrig, hvis du ikke liker innholdet på disse sidene, så er det ingen som tvinger deg til å lese dem.
Jeg prøver ikke å lure noen her, - alle referansene og den historiske informasjonen skal være riktig så langt jeg har kunnet sjekke. Men du trenger ikke ta mitt ord for det. Jeg oppfordrer lesere til å sjekke opp informasjonen som står på disse sidene selv.

Tilbake til hovedsiden

 

"Hele Kirkehistorien er en eneste stor suppe av feilgrep og vold."

Johann Wolfgang von Goethe

Flere ordtak her


"Utad er kristendom og kirke ett og det samme. Hva den kristne tror, er oss likegyldig. Hva de kristne gjør kan vi ikke bortse fra."

Arnulf Øverland


”Prestens yrke er foraktelig, for hva kan være mer foraktelig enn systematisk å forgifte menneskers fantasi med urimelige forestillinger som forlengst er forkastet av vitenskapen?”

Knut Wicksell